5 grep gir mer fortjeneste på boligsalget

Du får normalt høyere salgssum på boligen dersom den er pen og innflyttingsklar. Pass likevel på å ikke kaste bort for mye penger på oppussing. Her er fem viktige punkter som maksimerer fortjenesten på boligsalget. Vi starter med det viktigste, nemlig hvordan du unngår å skatte av gevinsten.

Oppfyll boplikten så slipper du skatt

Du skal i utgangspunktet skatte av gevinst på salg av eiendom, selv om det er snakk om din egen bolig. Skattesatsen for 2018 er 23%, det vil si 23 000 kroner per hundre tusen i gevinst. Mye penger med andre ord, selv om du kan legge til dokumentavgift, tinglysningsgebyr og påkostninger når du beregner inngangsverdien.

Du slipper imidlertid å skatte av gevinsten dersom du oppfyller begge disse to punktene:

  1. Du selger boligen (eller inngår avtale om salg) mer enn ett år etter at du kjøpte den.
  2. Du bodde i boligen i minst 12 av de siste 24 månedene.  

Eietiden beregnes fra den dagen du overtok den faktiske rådigheten av boligen (kjøp, arv, gave), eller fra den dagen du tok boligen i bruk dersom du bygde den selv.

Botiden beregnes fra det tidspunktet du flyttet inn i boligen, og anses som avsluttet den dagen du enten flytter ut, eller realiserer salg av boligen. Har du flyttet frem og tilbake til boligen de siste 24 månedene, legges botiden sammen. Du må stå som eier av boligen for at botiden skal kunne telle.

Det finnes noen unntak og spesifiseringer på disse punktene som du bør sette deg inn i dersom din situasjon er spesiell. For eksempel om du har vært hindret fra å bo i boligen på grunn av sykdom, utdanning eller pendling.

Selg på riktig tidspunkt

Dette punktet kan være noe tricky fordi prisnivåene varierer ut i fra mange faktorer. Likevel kan du ha i tankene at det er visse perioder av året som ser bedre ut enn andre når du skal selge bolig.

Statistikk viser blant annet at prisene ofte er best om våren, enda det er notorisk vanskelig å time boligsalget. Dette fordi prisveksten tradisjonelt er størst de første månedene av året. For de som skal selge en enebolig er våren dessuten tiden da boligen ofte ser penest ut. Da blomstrer det i hagen, og gresset er kanskje i ferd med å bli grønt.

Mange er også på jakt etter ny bolig etter nyttår. Det fører til skarpere konkurranse mellom kjøperne. Jo flere interessenter du har desto større er sjansene for en skikkelig budkrig.

Sørg for pene overflater

Lett oppussing lønner seg ofte, men da snakker vi om de tingene som ikke koster for mye tid og penger. Et nytt strøk maling gir et godt inntrykk, og gjør kanskje sitt til at boligen virker klar for innflytting. Dersom arealet er lite kan du også vurdere å legge parkett på gulv, så fremt gulvene er slitne og stygge. Parkett gjør varm mer varm, og investeringen er ikke all verden når det er snakk om få kvadratmeter. Kjøkken kan være dyrt å pusse opp om det trengs, men skapfronter, vegger, tak og gulv kan fikses billig.

Hold deg unna badet

Å pusse opp badet kommer sannsynligvis til å koste mer enn du får i økt salgssum. Kostnadene for materialer og inventar er høye. I tillegg er det de færreste som er kompetente til å pusse opp bad. Alle våtrom skal bygges i henhold til våtromsnormen, noe som tilsier at mye av arbeidet må utføres av folk med sertifisering. Det er vanlig at kjøpere ber om å få se kvittering på at denne typen arbeid er utført av fagpersoner. Du finner mer nyttig info om oppussing på nettsiden til huseierne.no.

Pass på detaljene

Erfarne eiendomsmeglere påpeker ofte at detaljene er viktig. Lei enten inn en stylist, eller ta jobben selv. Det viktige her er å tenke på at boligen skal appellere til kjøperen. Derfor bør du fokusere mer på at den bør være innbydende, men nøytral, fremfor å gjenspeile din egen smak. Gå over blant annet de følgende punktene:

  • Sørg for at boligen er skinnende ren.
  • Få bort eventuell lukt av røyk, husdyr og lignende.
  • Sørg for at det er lyst i boligen (fjern persienner, åpne gardiner, etc.).
  • Fjern unødvendig møblement slik at du har mest mulig åpne gulvflater.
  • Fjern alle personlige effekter som familiebilder, kosmetikk på badet, etc.
  • Rydd og vask i inngangspartiet.
  • Har du uteplass, sørg for at det ser innbydende og pent ut.

Det er ingen dum idé å lene seg litt på venner og bekjente på disse punktene, i tillegg til eiendomsmegleren du velger. Spør et par venner som du vet er nøye, og som kanskje har med erfaring fra eget salg, om å gå over boligen sammen med deg. De får kanskje øye på detaljer du selv ikke ser.