Nyttige tips før du skaffer penger på krita

Har du behov for å låne penger? Kanskje du har fått uforutsette utgifter og mangler tilstrekkelig med kontanter for å få løst problemet? Eller kanskje du ønsker å låne penger til oppussing av boligen, til en etterlengtet feriereise eller til å refinansiere dyre smålån og kreditter?

Et forbrukslån kan brukes til akkurat det du selv ønsker, og du slipper å stille noen form for sikkerhet for lånet. Det er imidlertid viktig å være klar over at forbrukslån har høy effektiv rente og er et kostbart lån som du skal leve med i mange år fremover. Disse lånene kan også brukes til refinansiering, under den forutsetningen at du oppnår en lavere rentekostnad på samlelånet ditt.

Nedenfor kan du lese mer om forbrukslån, og samtidig få noen gode tips før du sender inn en lånesøknad.

Vurder din betjeningsevne

Planlegger du å søke om et lån uten sikkerhet, bør først vurdere grundig om privatøkonomien vil tåle den ekstra månedlige utgiftsposten. Trenger du en større lånesum, må du belage deg på å betale renter, avdrag og gebyrer i mange år fremover.

Det er også lurt å nedbetale forbrukslånet så raskt som mulig. Selv om du i utgangspunktet har fått tildelt et lån med 5 eller 10 års løpetid, kan du når som helst gjøre ekstra innbetalinger i løpet av perioden.

Mange velger lengst mulig nedbetalingstid på forbrukslånet for å oppnå lavest mulig månedsbeløp å betale. Husk at jo lengre nedbetalingstid du velger, jo mer betaler du i renter på lånet.

Ikke lån mer enn du trenger

Skal du for eksempel ta opp et forbrukslån til oppussing av boligen, bør du sette opp et budsjett. Ikke bli fristet til å låne mer penger enn nødvendig, da renten på forbrukslån er høy.

Trenger du penger til andre formål, er det også viktig å være nøktern når du søker om lån uten sikkerhet. Årsaken til dette er at risikoen for å få betalingsproblemer stiger i takt med hvor mye usikret gjeld du har.

Skaff deg oversikt over forbrukslån

Det kan være nyttig å undersøke rentenivået på forbrukslån fra flere forskjellige banker før du sender inn en søknad. Du kan spare mye penger på lånets rentekostnader ved å velge en rimelig bank fremfor en av de dyreste på markedet.

Det er mange banker som tilbyr lån uten sikkerhet, og rentenivået har store variasjoner. Når du sammenligner banker, er det viktig å fokusere på den effektive renten og ikke den nominelle. Den nominelle renten er selve grunnrenten, mens den effektive er medregnet alle kostnadene på et lån. Eksempler på kostnader er termingebyr og etableringsgebyr.

Den effektive renten på forbrukslån kan variere fra 9% og helt opp til 25%. På større lånesummer kan du dermed redusere rentekostnadene med flere tusen kroner ved å velge “rett” bank.

I tillegg vil en kredittvurdering påvirke den effektive renten du får. Høy kredittscore gir lavere rente og lav kredittscore gir høyere rente. Kredittvurderingen gir banken informasjon om din økonomiske situasjon og beregner hvor sannsynlig det er at du kommer til å misligholde lånet. Er risikoen høy, vil banken sette renten på ditt forbrukslån i den øvre skalaen.

Benytt en lånemegler

Det er tidkrevende å sammenligne renter på forbrukslån fra et stort antall banker på egen hånd. For å gjøre søknadsprosessen enklere og raskere kan du benytte en lånemegler, som videreformidler din lånesøknad til mange banker samtidig. Da vil du få lånetilbud fortløpende fra flere tilbydere, og kan velge å takke ja til banken som gir deg de aller beste betingelsene. På denne måten sparer du både tid og penger når du trenger et lån uten sikkerhet.

Det finnes flere lånemeglere på markedet, og noen av disse er Lendo, Sambla og Aconto. Velg gjerne en lånemegler som samarbeider med et høyt antall banker. Da vil du få best mulig sammenligningsgrunnlag.

Lånemegler-tjenesten er uforpliktende og gratis for alle personer som vil søke om forbrukslån.